Om

13 oktober 2012

Cranachan

Ja, jag vet, det låter som en harkling men detta är (om ni inte redan visste det) den B.Ä.S.T.A skotska efterrätten. När vi reste runt i Skottland förra sommaren fanns den här på varenda meny, såväl i slott som i koja. Jag har försökt skapa en liknande med svenska ingredienser, och även om det inte blir helt likt, blir det gott. Det svåra är att få till "clotted cream-smaken", men jag brukar blanda vispad grädde med crème fraiche och kanske yttepyttelite turkisk yoghurt, tills det smakar "skotskt".



Cranachan 4 p


3 dl vispgrädde samt crème fraiche och turkisk youghurt efter smak
3 msk honung (har du lite skotsk ljunghonung så... annars går det bra med svensk)
socker
3 msk whisky (skotsk och ta en blommig sort, gör sej bättre än den rökiga i desserten)
500 g färska hallon (frysta funkar oxå fint, de blir ändå lite mosiga av whiskeyn)
2 dl rena havregryn (Semper)
smör till stekning

Marinera hallonen i några matskedar whisky och kanske lite socker. Ta undan några till dekoration. Rosta havregryn i smör och socker så att det blir knaprigt och frasigt. Vispa grädden och blanda ner yoghurt och crème fraiche. Rör försiktigt i honungen. Varva sedan i serveringsglas och toppa med några hallon och lite havreströssel.




Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...