Om

4 oktober 2012

Grattis

Jag tycker att man ska fira så mycket och ofta som möjligt i vardagen. Sätt guldkant när du kan liksom. Så hur fånigt det än är att kanelbullen helt plötsligt har en egen dag i almanackan så firar vi och bakar - och äter - glutenfria kanelbullar hela dagen lång. Receptet blev en blandning mellan Leilas blåbärsbullar (från A piece of cake), Elisabeth Hemmingsson Ekstrands kalasbullar och missjunesochjags skafferikapacitet.





Blåbärsbullar (30 st)


5 dl mjölk
50 g jäst
1 msk kardemummakärnor (stötes)
1 dl socker
nypa salt
1/2 dl baksirap
150 g mjukt smör
1 dl kesella
2 msk fiberhusk
1140 g mjölmix (Semper och Finax)

Fyllning


200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 1/2 dl frysta blåbär
2 msk mjölmix
2 msk florsocker
ägg till pensling

Lös ut jästen i kall mjölk. Vispa i fiberhusk och låt svälla 10 minuter. Rör ner övriga ingredienser, häll i mjölet  lite i taget. Spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt i maskin, minst 5 minuter. Under tiden fixar du fyllningen. Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning. Blanda blåbär med florsocker och mjölmix.

Ta upp degen och knåda igenom den på bakbord. Dela i två delar och kavla ut en halva i taget till en platta, cirka 1 cm tjock. Bred på hälften av smörkrämen, strössla på hälften av blåbären och rulla från långsidan försiktigt ihop till en rulle. Dela i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg i bakformar på plåt eller i muffinsplåt. Låt jäsa i 1 1/2 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, 12-15 minuter. Låt svalna under bakduk.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...