Om

14 september 2012

Pizzakväll ikväll?


Miss June och frk Julie gillar pizza, jag not so much. De flesta pizzerior fixar idag att man kommer med en färdig botten och väljer fyllning efter menyn och resultatet blir enligt miss June helt ok. Har du tid och tycker som jag om att koppla av i köket ibland, ger detta recept en mycket godare pizza. Kanterna blir lagom sega, smaken härligt italiensk.

2 pizzabottnar


2 dl fingerljummet vatten
1 msk fiberhusk
20-25 g jäst
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Smula ner jästen i en bunke, salta och låt stå medan du värmer vattnet. Lös upp jästen, blanda i fiberhusk och låt svälla 10 minuter. De flesta glutenfria degar mår bäst av att jobbas med ordentligt, så den här degen gör du med fördel i matberedare eller köksassistent. Häll i mjölmixen och oljan och arbeta degen kraftigt. Till sist i med bakpulver och se till att det blandas ner ordentligt i degen, men inte mer. Då blir degen seg (segare än nödvändigt alltså). Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Under tiden fixar du såsen.

Tomatsås


1 burk finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
1 finfinhackad lök (viktigt då vissa i familjen inte gillar stora lökbitar)
ev 1/2 pressad vitlöksklyfta
salt, svartpeppar, oregano, gnutta socker och sist men inte minst - chiliflakes

Fräs löken i olivolja, ska inte brynas, bara bli glansig. I med tomattjosan och krydda efter smak. Låt puttra ihop på svag värme medan degen jäser, cirka 20-30 minuter.

Dela degen i två delar. Den ÄR kletig -  ta mix på händerna och forma så gott du kan ut två bottnar direkt på två plåtar. På med tomatsås - det som inte går åt kan du förvara i kylskåpet i ett par dagar eller frysa in.

På med god skinka, ost, oliver, färska örter, mozarella, pepperoni... vadduvill och skjuss in i ugnen 180 grader (varmluft) eller 225  grader i 10-15 minuter. Klart när osten börjar bubbla och få färg.








Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...