Formbröd
25 g jäst (dela paketet diagonalt)
4 dl fingerljummet vatten
1 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
150 g Finax grova mjölmix
300 g Finax havrebrödsmix
1 msk surdegspulver (oxå Finax). Vill du ha syrligare smak tar du med fördel några matskedar till.
1 msk blandade brödkryddor
Lägg jäst, salt, olja och honung i en bunke. Värm vattnet och mät upp mjölet. Lös upp jästen, häll ner mjölet och kryddorna och arbeta degen väl. Den behöver arbetas i 4-5- minuter och det underlättar om du har en assistent eller en kraftig elvisp. Smörj lasagneformen med olja, strö med havregryn eller pofiber och klicka i smeten. Ja, den är V.Ä.L.D.I.G.T. kletig, det underlättar om du doppar en slickepott i kallt vatten för att få ut smeten ordentligt i formen. Låt jäsa i en timme. Snitta brödet i fyrkanter, cirka 12 st, med en vass kniv. Spraya ytan med vatten, spraya lite i den förvärmda ugnen också för frasigare yta. Grädda i 15-20 minuter mitt i ugnen, 225 grader. Låt svalna utan bakduk och skär upp i bitar. Frys som vanligt in det som inte går åt på bakdagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar