Egentligen gillar jag inte att experimentera så mycket när jag bakar, det är så tråkigt om det blir misslyckat och man måste slänga alltihop, men en sen kväll när macksuget var stort och skafferiet tomt på linfrön, var jag tvungen. Sedan dess har inget bröd blivit det andra likt, men jag har alltid använt receptet nedan som stomme. Jag har tagit havremjöl, grovt mjöl, fint mjöl, blandatallasortersomfinnsmjöl, Sempers mixer och Finax mixer och brödet blir A.L.L.T.I.D gott! Frasigt på ytan och lite lagom segt inuti.
Tekakor
5 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin (använder jag aldrig, tar smält smör istället, cirka 50 g)
1/2 dl vit baksirap (har ibland använt några msk honung istället, funkade fint)
1 pkt jäst (jag använder alltid jäst för söta degar)
1 dl pofiber
1 dl Sempers havregryn
1 dl krossat linfrö (Fibrex funkar tydligen lika bra)
7 dl glutenfri mjölmix (som sagt vilken som helst, eller alla samtidigt)
1 tsk salt
Klicka ut degen på bakplåtspapper med hjälp av en matsked, 6-8 på varje plåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och sätt ugnen på 225 grader.Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Jag har varmluftsugn och kör dem i 180 grader cirka 10 minuter. Låt svalna på plåt under bakduk, så brödet inte blir torrt.
2 kommentarer:
Ska definitivt testa dina tekakor, låter mycket godare än mina fröbröd jag gjorde idag :D
Tack söta Cissi! De blir faktiskt jättegoda, har dock inte testat med "glutenmjöl" ;))
Skicka en kommentar