Om

20 september 2012

Nybörjare?

Tack vare Elisabeth Ekstrand Hemmingsson kom jag igång med att baka när miss June fick sin diagnos för drygt tio år sedan. Då fanns det inte så mycket glutenfria produkter att välja mellan och de flesta färdigbakade bröd smakade sågspån och skumgummi. Mycket har hänt sedan dess. Det finns numera en uppsjö av bra färdigprodukter, pasta, flingor och bröd som smakar (nåja) bröd. Det finns också en uppsjö av produkter som fortfarande smakar sågspån och skumgummi. Bakar man själv vet man vad man får i sej, det smakar bättre och dessutom är det härligt att köra ner händerna i deg ibland och känna lukten av nybakat sprida sej i köket.

Här är tio tips från Ica Buffé nr 8 där glutengudinnan Elisabeth Ekstrand Hemmingsson delar med sej av sina tips för att lyckas med bakningen.





  1. Följ receptet noga. Tillsätter du för lite vätska eller för mycket mjöl blir brödet torrt och smuligt. Gör du tvärtom blir brödet platt. Köp gärna en digital köksvåg så du kan väga både vätska och mjöl.
  2. Arbeta först in halva mängden mjöl och tillsätt sedan lite i taget tills konsistensen blir bra. Använder du en annan mjölsort än vad som står i receptet får du prova dej fram till rätt mängd.
  3. Eftersom gluten saknas i degen blir den lätt kladdig och svårhanterlig. Det avhjälper du med fiberhusk (malet loppfröskal, psyllium) i degspadet. Degen blir smidig och går att kavla och brödet blir mer fiberrikt och smular inte lika lätt.
  4. Jäs degen övertäckt med bakduk i rumstemperatur på dragfri plats. Ställ den inte på spisen - det kan bli för varmt och degen torkar.
  5. Extra gott och aromrikt blir brödet med kallt degspad (funkar bara med färsk jäst). Jäs degen 1-2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natt.
  6. Grädda brödet ett snäpp över mitten i ugnen så får det bättre färg.
  7. Testa om brödet är färdigt genom att knacka på undersidan. Ihålig ton - brödet är klart.
  8. Låt brödet svalna utan bakduk för knaprig skorpa, med bakduk för mjuk yta.
  9. Frys in det bröd som inte går åt på bakdagen.
  10. Satsa på en en bra köksmaskin. Ger ett bättre resultat och gör bakningen så mycket roligare!

Min allra bästa kökskompis

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...