Om

6 oktober 2012

Mantagervadmanhaver-limpa

Som vanligt när jag bakar och lagar mat blir det aldrig som det ska. Det blir: börja med recept och glid sedan över till mantagervadmanhaver. Jag hittade ett recept på lingonbröd. Jag hade inga lingon. Man skulle ha i havre, och som ni vet vid det här laget - jag hade ingen havre. Så istället blev det så här - och det blev rätt bra ändå.


Lingonlimpa (eller mantagervadmanhaver nämligen äpple-limpa)


1/2 pkt jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl fibrex
1 msk fiberhusk
1 grovrivet äpple
250 g ljust mjölmix (Finax)
250 g grov mjölmix (Finax)

Lös upp jästen i saltet. Värm vattnet och häll över. Rör i fiberhusk och fibrex och låt svälla 10 minuter. Riv under tiden äpplet. Lägg i äppelraspet och oljan och låt maskinen gå samtidigt som du häller i mjölet lite i taget. Spara cirka 1 dl till utbakning.  Låt jäsa i bunken i en halvtimme. Knåda igenom degen och forma till två runda bullar. Lägg på plåt och skåra bullarna med vass kniv. Jäs under duk i ytterligare en kvart.  Spraya lite vatten med vattenflaska in i ugnen samtidigt som du sätter i in plåten. Grädda strax över mitten i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna med eller utan bakduk, beroende på hur hård skorpa du vill ha.






Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...