Lingonlimpa (eller mantagervadmanhaver nämligen äpple-limpa)
1/2 pkt jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl fibrex
1 msk fiberhusk
1 grovrivet äpple
250 g ljust mjölmix (Finax)
250 g grov mjölmix (Finax)
Lös upp jästen i saltet. Värm vattnet och häll över. Rör i fiberhusk och fibrex och låt svälla 10 minuter. Riv under tiden äpplet. Lägg i äppelraspet och oljan och låt maskinen gå samtidigt som du häller i mjölet lite i taget. Spara cirka 1 dl till utbakning. Låt jäsa i bunken i en halvtimme. Knåda igenom degen och forma till två runda bullar. Lägg på plåt och skåra bullarna med vass kniv. Jäs under duk i ytterligare en kvart. Spraya lite vatten med vattenflaska in i ugnen samtidigt som du sätter i in plåten. Grädda strax över mitten i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna med eller utan bakduk, beroende på hur hård skorpa du vill ha.
Lös upp jästen i saltet. Värm vattnet och häll över. Rör i fiberhusk och fibrex och låt svälla 10 minuter. Riv under tiden äpplet. Lägg i äppelraspet och oljan och låt maskinen gå samtidigt som du häller i mjölet lite i taget. Spara cirka 1 dl till utbakning. Låt jäsa i bunken i en halvtimme. Knåda igenom degen och forma till två runda bullar. Lägg på plåt och skåra bullarna med vass kniv. Jäs under duk i ytterligare en kvart. Spraya lite vatten med vattenflaska in i ugnen samtidigt som du sätter i in plåten. Grädda strax över mitten i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna med eller utan bakduk, beroende på hur hård skorpa du vill ha.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar