Om

6 januari 2013

söndagsbrödet

Lite, lite, skönt är det ändå att komma tillbaka till vardagens rutiner igen. Jag mjukstartar med att fylla på brödlådan inför veckan. Idag bakar jag grova rutor, en nyttigare (?) variant på ett formbröd som jag tidigare bloggat.






Grovt formbröd


25 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
4 1/2 dl fingerljummet vatten
150 g Finax ljusa mix
250 g Finax grova mix
1 dl havregryn (Sempers ja)
1/2 dl solroskärnor
(1msk surdegspulver)


Smula ner jästen i en bunke och låt den "smälta" en stund med salt, honung och olja. Rör ner vattnet och lös upp allt ordentligt. Mät upp mjölsorterna och häll i tillsammans med havregryn. Vill ha du lite "surdegssmak" så häll i surdegspulvret nu. Arbeta ordentligt i maskin 4-5 minuter, häll i solroskärnorna mot slutet. Smörj en ugnsform (20x30 cm) med olivolja, strö med tex havregryn och klicka i smeten. Den är kletig, men det går lättare att fösa ut den med en slickepott doppad i lite kallt vatten. Låt jäsa luftigt övertäckt med bakduk i cirka en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta ytan med vass kniv, cirka 9-12 bitar. Spraya degen med vatten. Passa på att spraya den varma ugnen med lite vatten också - brödet blir frasigare då. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna utan bakduk för en frasigare yta, under duk om du vill ha mjuk yta.



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...