Grovt formbröd
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
4 1/2 dl fingerljummet vatten
150 g Finax ljusa mix
250 g Finax grova mix
1 dl havregryn (Sempers ja)
1/2 dl solroskärnor
(1msk surdegspulver)
Smula ner jästen i en bunke och låt den "smälta" en stund med salt, honung och olja. Rör ner vattnet och lös upp allt ordentligt. Mät upp mjölsorterna och häll i tillsammans med havregryn. Vill ha du lite "surdegssmak" så häll i surdegspulvret nu. Arbeta ordentligt i maskin 4-5 minuter, häll i solroskärnorna mot slutet. Smörj en ugnsform (20x30 cm) med olivolja, strö med tex havregryn och klicka i smeten. Den är kletig, men det går lättare att fösa ut den med en slickepott doppad i lite kallt vatten. Låt jäsa luftigt övertäckt med bakduk i cirka en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta ytan med vass kniv, cirka 9-12 bitar. Spraya degen med vatten. Passa på att spraya den varma ugnen med lite vatten också - brödet blir frasigare då. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna utan bakduk för en frasigare yta, under duk om du vill ha mjuk yta.
Smula ner jästen i en bunke och låt den "smälta" en stund med salt, honung och olja. Rör ner vattnet och lös upp allt ordentligt. Mät upp mjölsorterna och häll i tillsammans med havregryn. Vill ha du lite "surdegssmak" så häll i surdegspulvret nu. Arbeta ordentligt i maskin 4-5 minuter, häll i solroskärnorna mot slutet. Smörj en ugnsform (20x30 cm) med olivolja, strö med tex havregryn och klicka i smeten. Den är kletig, men det går lättare att fösa ut den med en slickepott doppad i lite kallt vatten. Låt jäsa luftigt övertäckt med bakduk i cirka en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta ytan med vass kniv, cirka 9-12 bitar. Spraya degen med vatten. Passa på att spraya den varma ugnen med lite vatten också - brödet blir frasigare då. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna utan bakduk för en frasigare yta, under duk om du vill ha mjuk yta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar