Blåbärscheesecake
600 g digestivekex*
1 1⁄2 msk kardemummakärnor
300 g smör
6 gelatinblad
250 g frysta blåbär, tinade
6 dl smetana (nytt för mej, gott)
500 g vaniljkesella
3 dl socker
1⁄2 tsk salt
lite extra blåbär till garnering
Mixa kexen med kardemumma till fina smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut dem i en form, ca 30x40 cm. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa ihop smetana med kesella, socker och salt i en bunke. Värm bären i en kastrull, mixa dem släta och koka sedan upp. Ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Blanda ner blåbärspurén i kesellablandningen. Häll smeten över kexbotten och bred ut jämnt. Ställ kakan kallt att stelna i minst 5 timmar. Skär i rutor och garnera med blåbär.
*Originalreceptet delades och 1/3 gjordes glutenfri. Istället för de tråkiga, pappriga digestivekex som finns valde miss June Mariakex (200 g) från Dr Schärs. Det blev j.ä.t.t.e.b.r.a.!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar