Vi har gått från sopptema, till pajtema. Lyxig Ostpaj och kanske världens läckraste sallad fick vi. Och vin.
Lyxig ostpaj (20 p)
Pajdeg
300 g smör (byt ev ut 100 g smör mot en burk Kesella)
7 dl mjölmix
1 msk fiberhusk
2 ägg
Fyllning
300 gr lagrad ost (gruyère eller cheddar)
200 g parmesanost
300 g ädelost eller gorgonzola
4 dl crème fraiche
8 ägg
4 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare.Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg. (Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt äggen och blanda snabbt ihop degen.) Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225°C. Riv den lagrade osten och parmesanen grovt. Smula ädelosten alt. gorgonzolan.Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (är du pillig kan du göra tusen minipajer istället). Låt pajdegen gå upp lite på kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.Vispa ihop crème fraiche och ägg. Rör i grädden. Salta och peppra. Strössla ner osten i pajskalet och häll över äggblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, tills fyllningen har stannat och fått fin färg.
Pajen går fint att frysa. (Jag tänker definitivt spara det här receptet till kommande kalas). Låt den då svalna helt. Skär i portionsbitar, ca 5 x 5 cm. Låt sedan tina i rumsvärme och värm i 10 minuter på 150 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar