Om

6 december 2012

stugvärmare


Tänder massor av värmeljus och bjuder in mamma och syster för torsdagsmiddagsmys. Det är riktigt kallt, snöigt och vintrigt ute och vad höjer värmen bättre än gott sällskap? Kanske lite medelhavsmat?

Moussaka 6 p


1-2 aubergine i skivor
2 tsk salt
2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, pressad
400 g lammfärs
400 g tomatkross
1 slurk oxfond
(för vuxensmak 1 slurk vin också när du ändå är i farten)
smör och olivolja till stekning
timjan, salt, svartpeppar
7 dl mjölk
75 g smör
5 msk mjölmix
2 dl riven ost

Lägg auberginskivorna på hushållspapper på en plåt. Salta dem och täck med mer papper. Lägg gärna över en plåt eller annan tyngd. Låt stå och dra ur vätska i en timme. Gör färssåsen under tiden. Fräs löken glansig i smör och lite olivolja. Smula ner färsen och låt bryna med. Häll på tomatkross och vitlök, krydda och låt puttra ihop under lock cirka en halvtimme. Smaka ev av med lite salt.
Gör ostsåsen. Smält smöret, vispa i mjölmix, späd med mjölken, lite i taget. Sjud i 5-10 minuter och passa så att det inte bränner. Rör ofta. Vänd i osten och tag från värmen.
Torka av aubergineskivorna och bryn dem lätt i olivolja på bägge sidor. Varva dem med färssås och ostsås i smord ugnsform. Börja med färs och toppa översta lagret med ostsås..


På önskelistan! Tomten...?

Gratinera tills moussakan fått fin färg, 40-45 minuter. Servera med god sallad, gott bröd och gott sällskap.






Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...