Om

29 november 2012

i form





Nu är jag nästan ifatt mej själv igen efter att ha tillbringat en dag i sängen. Magsjuk. Kände mej verkligen ur fas häromdagen och hann liksom inte ikapp mej själv hur snabbt jag än rusade. Det är jobbigt att vara hackihäl på sej själv...
Hursomhelst mår magen lite bättre nu och jag har fått baka igen. Härligt! Ändrade på ett tidigare recept här på bloggen som innehöll Havrebrödsmix, men eftersom det inte finns hemma så ofta, gjorde jag om det lite. Blev bra.

Enkelt formbröd


25 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
4 dl fingerljummet vatten
150 g Finax grova mix
250 g Finax ljusa mix
1 dl havregryn (Sempers och inget annat)
(1 msk surdegspulver)
1 msk blandade, mortlade kryddor såsom anis, kummin, fänkål, vad du gillar...

Smula ner jästen i en bunke och låt den gosa sej en stund med salt, honung och olja. Rör ner vattnet och lös upp allt ordentligt. Mät upp mjölsorterna och häll i tillsammans med havregryn och kryddor. Vill ha du lite "surdegssmak" så häll i surdegspulvret nu. Arbeta ordentligt i maskin 4-5 minuter. Smörj en ugnsform (20x30 cm) med olivolja, strö med tex havregryn och klicka i smeten. Den är lös som sockerkakssmet ungefär, det är som det ska vara. Fös ut så gott det går i formen (det går lättare med en slickepott doppad i lite kallt vatten). Låt jäsa luftigt övertäckt med bakduk i cirka en timme. Snitta med vass kniv, cirka 12 bitar. Spraya ytan med vatten. Passa på att spraya ugnen med lite vatten också - brödet blir frasigare då.  Grädda sedan i 20 minuter i 225 grader - i mitten av ugnen. Låt svalna utan bakduk för en frasigare yta, annars under duk ocm du vill ha mjuka bröd.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...