Jag bakar solrosbullar och proppar brödlådan full. Receptet är hämtat från Elisabeth HH:s bok "Bjud glutenfritt". Bullarna är fyllda med torkade aprikoser och idag varierar jag med att smula i lite fetaost.
Solrosbullar 16 st
50 g jäst
5 dl mjölk eller vatten
1 msk olivolja
1 msk fiberhusk
3 dl havregryn (Semper såklart)
1/2 dl solrosfrön
10 st torkade aprikoser, finhackade
1 paket fetaost, 150 g
1 paket fetaost, 150 g
7 dl (420 g) mjölmix
Smula ner jästen i en bunke. Salta. Värm vatten/mjölk till fingerljummet, knappt 37 grader. Lös upp jästen. Tillsätt olja, fiberhusk och havregryn och låt svälla 10 minuter. Rosta pinjenötterna i torr panna och blanda ner tillsammans med hackade aprikoser, smulad fetaost och det mesta av mjölmixen. Arbeta i maskin cirka 5 minuter. Pudra över lite mjöl, låt sedan jäsa övertäckt i bunken i 45-60 minuter.
Veva runt degen ett par varv i maskinen, pudra över lite mer mjöl och klicka sedan ut bullar på bakplåtspappersklädda plåtar med hjälp av ett par skedar. Jag brukar ha en bunke med lite mjöl i vid sidan om och "doppa" skedarna i, då är det lättare att få fason på den kletiga degen. Platta till bullarna lite grand och låt sedan jäsa övertäckta i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader och grädda sedan i mitten i 8-10 minuter. Eller varmluft 200 grader, in med bägge plåtarna samtidigt i 10 minuter.
P.S. Detta är inlägg 100 - yey!
Veva runt degen ett par varv i maskinen, pudra över lite mer mjöl och klicka sedan ut bullar på bakplåtspappersklädda plåtar med hjälp av ett par skedar. Jag brukar ha en bunke med lite mjöl i vid sidan om och "doppa" skedarna i, då är det lättare att få fason på den kletiga degen. Platta till bullarna lite grand och låt sedan jäsa övertäckta i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader och grädda sedan i mitten i 8-10 minuter. Eller varmluft 200 grader, in med bägge plåtarna samtidigt i 10 minuter.
Väg gärna mjölet. |
P.S. Detta är inlägg 100 - yey!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar