Bullar cirka 35 st
1 pkt jäst (röda sorten såklart)
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kesella
1100 g mjölmix
Fyllning
100 g halvsmält smör
2 dl florsocker
saften av en halv citron
1 msk vaniljsocker
1 ägg att pensla med
Smula ner jästen i en bunke. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sej. Häll i fiberhusk och rör om ordentligt. Låt stå 10 minuter. Blanda ner sirap, kardemumma, salt, smör och kesella. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt i 5-10 minuter. Strö ut mjöl på arbetsbord och knåda igenom. Dela i två delar och kavla varje del till en rektangulär platta. Blanda ihop fyllningen och smeta ut hälften på varje del. Rulla ihop från långsidan och skär i 3 cm breda bitar och lägg bullarna i formar på plåtar. Jäs övertäckta i 1 1/2 till 2 timmar.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen, 250 grader, i 12-14 minuter. Låt svalna under dukar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar