Chèvre- och päronpaj 4 p
3 1/2 dl mjölmix (Sempers med fibrer passar bra)
1/2 dl sesamfrön, rostade i torr stekpanna
1 msk fiberhusk
75 g kallt smör, i bitar
½ tsk salt
1 dl kesella (10 %)
1 msk kallt vatten
75 g kallt smör, i bitar
½ tsk salt
1 dl kesella (10 %)
1 msk kallt vatten
Fyllning
2 rödlökar, strimlade
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 päron
1/2 - 1 citron
150 g chèvre, smulad
2 dl valnötter (jag tar mandlar eftersom jag inte tål nötter så bra)
smör till stekning
Topping
1 påse ruccola
2 msk flytande honung eller balsamicosirap
Mixa mjöl, fiberhusk, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare tills det är jämnt fördelat. Tillsätt kesella och vatten, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga med en gaffel och ställ i kylen minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200º. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna och förbered fyllningen under tiden. Stek löken mjuk i smör, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Riv citronskalet. Skiva päron i ca 1 cm tjocka skivor på längden, pressa citron över. Lägg lök, ost, päron och citronskal i pajskalet. Strö på nötter och häll på äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, tills ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar