Om

27 maj 2013

bästa brödet - final edition




Det här brödet är b.ä.s.t! Jag kommer säkert bli sugen på något annat någon gång låååångt in i framtiden, men tills dess - här är:

The bread 12-14 st


1/2 pkt jäst för söta degar
2 tsk salt
1 msk fiberhusk
1 msk brödsirap eller honung
6 dl vatten (alt. 5 dl vatten och 1 dl mjölk)
1 paket Sempers mix (fin, grov eller med fibrer - alla blir lika goda)
3 msk ströfibrex
3 msk olivolja

(toppa med solrosfrön eller sesamfrön)


Smula ner jästen i en bunke. Salta och häll på honung/sirap. Rör ut i ljummet vatten (det kan också vara kallt, låt då degen jäsa lite längre bara). Häll i fiberhusken och låt smeten svälla 10 minuter. I med allt mjöl utom 2 msk, fibrex och olivolja. Arbeta degen kraftigt minst 5 minuter. Låt sedan jäsa under duk tills degen når kanten på bunken, 1-2 timmar brukar det ta. 
Sätt ugnen (varmluft) på knappt 200 grader, blir nog 230 i vanlig ugn. Strö över det sparade mjölet, ta med sked och klicka ut degen på bakplåtspappersklädda plåtar, 12 - 14 kakor. Platta ut dem något med baksidan på skeden. Duscha brödytan med vatten, spraya också en rejäl dusch i den varma ugnen. Bröden blir då underbart knapriga, vill du ha mjuk yta skippar du bara detta. Grädda 12-15 minuter och låt svalna utan duk direkt på plåtarna. 



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...