Om

17 mars 2013

Våffeldag

Idag firar vi Marie Bebådelsedag. Från början firades dagen alltid den 25:e mars, alltså precis nio månader före Jesus födelse, men i år passar den 17:e mars bättre pga av påsken. Varför dagen firas med just våfflor? Det tros bero på ett hörfel, Maria kallades också "vår fru" - och det blev "våfflor". Att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk. (Källa: www.vafflor.se)

Hursomhelst är det idag tillåtet att frossa loss. Här är mina två bästa recept.

Våfflor med ägg


2 ägg
3 dl mjölk
2 msk olja
3 dl majsstärkelse (Maizena)
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen med hälften av mjölken och oljan. Häll i äggblandningen i den torra blandningen. Vispa ner resten av mjölken tills det blir en slät smet. Grädda. Vispa i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet gärna vill sjunka.

Våfflor med smör


2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl mjölmix
100 g smält smör
2 krm bakpulver

Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner mjölk och smör och rör slätt. Låt stå och svälla en stund innan gräddning. Rör i smeten då och då så att inte mixen sjunker mot botten.


Minns förra året när vi åt våfflorna på altanen. Utemöblerna var framme och solen sken och det var varmt. I år...


Är det detta som är växthuseffekten...?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...