Grovt formbröd
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk mörk sirap
50 g bovetemjöl
150 g ljus mjölmix
300 g grov mjölmix
1 dl naturell yoghurt
1 msk strömald fibrex
2 msk krossat bovete
1/2 tsk malda brödkryddor
2-3 msk olivolja
Smula ner jästen i en bunke. Salta och häll över sirap. Lös upp med fingervarmt vatten. Väg upp mjölsorterna och häll i tillsammans med övriga ingredienser. Låt gå i maskin cirka 5 minuter. Täck över och låt jäsa i 1 1/2 timme. Eftersom jag inte visste vad jag var sugen att baka ut degen till, lät jag den ligga kvar i bunken. Om det är formbröd du vill ha ska du nog klicka över degen i en smord form först, det gjorde jag först efter jäsning. Det blev ganska bra ändå. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna helt under duk innan du skär i brödet. Skiva och styckfrys in det som inte går åt.
Och kolla! HÅL i brödet - yes!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar