Om

11 december 2015

Jul i vårt hus

Hemma är nästan julpyntat och klart, julgranen tror jag att vi fäller upp och pyntar nu till tredje advent. Hoppsan, nästan en fördel med att vara sjukskriven. Frk Julie kommer hem och det ska bli härligt att få lite julkänsla med båda mina tjejer. Bakat och lagat jul har jag däremot inte riktigt orkat, men ikväll blir det lite försmak på julmat i alla fall. Grönkål är väl jul? Eller det har vi nog ätit på påsk också, för en lyxigare variant på dagens paj hittar du här
Hursomhelst...

Grönkålspaj med ädelost


Deg

80 g rumsvarmt smör
3 dl Finax röda mjölmix
1 rågad msk kesella 10%
1-2 tsk salt
2 tsk fiberhusk
2-3 msk kallt vatten 

Fyllning

100 g grönkål i mindre bitar
1 gräddädelost
3 dl matlagningsgrädde
2-3 dl riven ost med god smak
3 ägg
salt, svartpeppar
olivolja eller smör till stekpannan

Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, tryck ut i en ugnsform. Nagga botten och förgrädda i 15 minuter på 200 grader. Fräs grönkålen i lite fett så att den mjuknar något. Späd med lite av grädden och smula ner ädelosten. Koka ihop ett par minuter. Bred ut fyllningen i botten på pajskalet, strö över ost. Vispa ihop äggen med resten av grädden, salta och peppra. Grädda pajen i ytterligare 25-30 minuter tills fyllningen stannat och fått fin färg. Servera med lite god rökt skinka eller håll måltiden vegetarisk och servera med en god (päron)sallad till. Det blir vårt fredagsmys ikväll. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...