Om

8 juni 2015

miss Junes tårta

Nu har vi firat min lilla miss June i tre dagar, vänner, släkt, familj och kompisar, hemma och borta, ute och inne. Det är fantastiskt att hon nu är vuxen! 
Det önskades en tårta, gärna med hallon och choklad. Jag googlade runt lite och hittade en fantastiskt vacker tårta - på amerikanska. Jag vågade inte helt lita på att översätta fl.oz osv utan tjuvkikade på lite svenska tårtor också. Tårtan bakades och gullades med hela lördag och halva söndag. Så blev den också fantastiskt god, om än inte lika vacker som den amerikanska. Den vita chokladmoussen blev lite lös, men tårtan höll ihop som den skulle och som sagt, den smakade himmelskt! I receptet nedan har jag ändrat så att vita moussen borde hålla ihop bättre. Om inte, minska lite på fördelningen grädde som du smälter ihop med chokladen och öka på den vispade grädden.

Moussetårta på kladdkakebotten 12 p


Kladdkakebotten

100 g osaltat smör
2 ägg
2 ½ dl socker
2 dl glutenfri mix (Finax)
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 rågade msk kakao
½ tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 200 grader. Klä botten på en springform (24 cm) med bakplåtspapper. Smöra och "bröa" sidorna med mix. Smält smöret och låt svalna lite.Vispa äggen i en skål och blanda ner de torra ingredienserna. Vänd i det smälta smöret och rör om tills allt är väl blandat, inte mer.
Grädda i ca 20-25 minuter, ytan på kakan ska precis ha stelnat, då blir den lagom kladdig. Låt svalna.

Hallonmousse

200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g philadelphiaost
4 gelatinblad
2 dl grädde
1 ask färska hallon

Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt saften svalna en stund. Vispa ihop hälften (cirka 1/2 dl) av hallonsaften med färskosten och florsockret. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen. Vispa grädden fluffigt.
Smält gelatinbladen någon minut i andra häften av hallonsaften i kastrull på låg värme. Låt svalna en stund och blanda ner i hallonsmeten. Blanda nu ner den vispade grädden och vänd till sist varsamt i de färska hallonen. Låt moussen stelna en stund i kylskåpet. Under tiden klär du insidan på springformen med bakplåtspapper. Bred försiktigt på moussen över kladdkakebotten, det gör inget att ytan blir lite ojämn. Låt tårtan stelna ett par timmar i kylskåpet.



Vit chokladmousse

3 gelatinblad
525 g vit choklad, fint hackad
9 dl grädde

Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningarna på förpackningen. Koka upp 2-3 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Blanda runt så att chokladen och gelatinet smälter. Vispa upp resterande 7-8 dl grädde och vänd ner  i den vita chokladen. Ta nu en lite större springform (28 cm), klä den med baklåtspapper - både botten och kanter. Lägg i tårtan i mitten av formen (ta bort allt bakpapper från den lilla formen först). Häll i vit chokladmousse ovanpå och runt så att den täcker hela tårtan. Ställ i frysen att stelna i två timmar, sen kan tårtan förvaras i kylskåp. 





Chokladganache

3/4 dl grädde
100 g hackad mörk choklad.

Smält grädden och slå över chokladen, rör tills allt är smält. Bred ganachen försiktigt längs kanten på tårtan. Om min vita mousse hade varit lite fastare hade jag gjort ganachen lite mer rinnande, så att den kunnat flyta fint ner längs kanten på tårtan. Nåväl, jag täckte ytan på tårtan med jordgubbar.




2 kommentarer:

Unknown sa...

Ser smarrig ut!

missjuneochjag sa...

Tack Maria, den blev verkligen jättegod! Blir det över skickar jag med mamma nästa gång 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...