Om

7 juli 2013

35-årskalas




Igår hade vi sommarkalas och döttrarna firades ordentligt med fräsch sommarbuffé och tårta. I alla år har jag bakat Pavlova, den är god, men vi är liiite trötta på den nu. När nu tjejerna skulle fira sin gemensamma 35-årsdag ville jag göra något nytt. Jag har anpassat Icas midsommartårta till en för oss godare och allergivänligare tårta.



Sommartårta


Tårtbotten

110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1 1/2 dl mjölmix (Finax röda)
1 tsk fiberhusk
1 knivsudd bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldajm (à 56 g)

Fyllning

5 1/2 gelatinblad
500 g hallon (frysta tinade, kokta pga smittorisken)
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Jordgubbar till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjölmix, fiberhusk, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka dajmen grovt. Rör ihop till en smet. Smörj och "bröa" en springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 20 minuter. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen till puré. Vispa gulor och florsocker luftigt. Vispa grädden ganska löst. Värm återigen en liten mängd hallonpuré, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i purén på svag värme i cirka 5 minuter. Rör ner resten av hallonen. Blanda nu ner äggsmeten i hallonpurén försiktigt, vänd sedan ner grädden och rör ihop till en slät mousse.
Lossa kanten på dajmbotten, rengör från ströbröd och passa på att försiktigt skära loss botten, då lossnar tårtan lättare när det är dax för servering. Sätt tillbaka kanten, häll ner moussen. Låt tårtan stå i kylen, minst fyra timmar, men gärna över natt. Garnera med jordgubbar precis innan du serverar.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...