Om

13 december 2018

Världens bästa lussebullar

Förra årets lussebullar blev torra, hårda, eländiga. Kanske berodde det på att Miss June var på Nya Zeeland och därmed inte deltog i bakandet? Hursomhelst gjorde vi ett djupdykande i recepten i år och testade ett nytt, obakat och jösses vilket fluff vi fick till. Degen blev härlig och lätt att hantera. Världens godaste lussebullar blev resultatet, i alla fall enligt oss.




Lussebullar cirka 40 st


4 dl mjölk
2 påsar saffran (1 gram)
50 g jäst för söta degar
150 g rumsvarmt smör (viktigt, smält inte)
1/2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
2 msk fiberhusk
1 dl strösocker
1 ägg
540 g mjölmix (använder nästan alltid Finax röda)

russin till garnering
1 uppvispat ägg till pensling

Värm mjölken till 37 grader och häll i bunke tillsammans med smulad jäst och salt. Lös upp jsäten och vispa ner fiberhusken. Låt svälla i 10 minuter. Lös upp saffranet i lite cognac (valfritt, men oj så gott) och socker under tiden.

Häll ingredienserna i bunken, men spara lite av mjölet till utbakningen (cirka 80-100 gram). Arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i bunken i 50-60 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar, varje del sedan i 10 bitar. Baka ut till snurror, katter, s... Dekorera med russin och lägg över på bakplåtstäckta plåtar. Jäs under duk i ytterligare 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg. 

Grädda i mitten av 225 grader i 8-10 minuter. 8 minuter räckte i vår ugn. MUMS! Lika goda nybakta som upptinade efter frysning. 

Lycka till och glad Lucia!









Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...